dimarts, 29 de març del 2011

CARXOFES OFEGADES

Encara és temps de carxofes, aquesta és una verdura que m'agrada molt de qualsevol manera, la recepta que us faig avui la vaig aprendre de la meva avia. El terme "ofegat " no és més que cuit al vapor amb el líquid que deixen anar les verdures.
S'agafen unes bones carxofes,s'els treuen les fulles més dures i és tallen en quatre trossos, jo les posso una estona amb aigua amb llimona perque no s'ennegreixin.
En una cassola es sofregeix una ceba, un parell de grans d'all i dos tomaquets tallat tot a trossos, quan està sofregit s'hi afegeixen les carxofes i una mica d'aigua, ho salem i ho coem amb el foc baix.
La cassola la tapo amb un plat amb aigua i la tapa a sobre, això és perque faci vapor i s'ofeguin.

INGREDIENTS ( 4 PERSONES )

1 kg de carxofes
1 ceba
2 tomaquets
2 grans d'all
sal i aigua

dijous, 24 de març del 2011

COSTELLAM DE PORC AL FORN

Aquest és un plat que no surt massa car i que condeix molt. 
Agafeu un kilo de costella de porc sencera, la carnicera us fara uns talls per que es pugui coure bé al forn,
elsalpebreu, l'embadurneu amb una mica de llard i el poseu al forn a 180º uns 45 minuts( heu d'anar vigilant que no és cremi), a part feu una picada d'all, julivert i oli i ho aneu embadurnat a mesura que ho aneu coent.
A part talleu unes patates fines ( com per fer truita ) i unes sebes i les fregiu fins que estiguin daurades.
Per que la seba us quedi amb aquest color de caramel, l'heu de fer molt a poc a poc amb el foc baix i jo hi afegeixo una mica d'aigua de quan en quan per que no es cremi.

INGREDIENTS ( 4 PERSONES )

1 kg de costella de porc
5 patates grosses
4 sebes
sal, pebre,
all, oli, julivert


dijous, 17 de març del 2011

TRUITA DE PATATES AL MICRO-ONES

Ja us vaig dir que tinc una amiga que m'havia demanat receptes fetes al micro-ones,tambe en tinc una altra que em suggereix receptes i que a vegades les prova.
Aquesta recepta no l'he fet jo, però l'he tastat i queda molt bona i pels que no vulgueu prendre moltes grasses és ideal.
Pelem les patates i les tallem fines, per fer truita, fem el mateix amb la ceba i amb el pebrot verd.
Ho posem en un recipient que pugui anar al micro-ones ho salem, hi afegim un raig d'oli i ho tapem ( amb una tapa  de micro-ones o amb un paper film al que li farem unes punxades) ho posem a coure 15 minuts a la màxima poténcia.
Quan estigui hi afegim els ous batuts i fem la truita a la manera tradicional amb una paella.

INGREDIENTS ( 4 PERSONES )
3 patates grosses
1 ceba
1/2 pebrot verd
4 ous
sal, oli

CONFITURA DE MADUIXA

Ja us vaig dir que intento reciclar el menjar també.La recepta d'avui es un exemple rodaven per la nevera unes quantes maduixes de la setmana passada i ningú els feia cas. Per que no s'acabessin podrint i les hagués de llençar se m'ha ocorregut fer una mica de confitura.
Es ben fàcil, agafes les maduixes les rentes i eixugues, les talles a trossos i les poses en un bol, hi afegeixes la mateixa quantitat de sucre, unes gotes de suc de llimona i ho reserves unes 8 hores per que treguin tot el suc.
Si no hi vols trobar trossos de fruita li dones un cop de batedora.
Quan ho tinguis fet ho poses al foc lent durant una hora fins que el suc s'evapori, heu de tenir cura de que no se
us enganxi, ho poseu en un pot de vidre que es pugui tancar hermètic. Ho poseu en una olla, ho cobriu d'aigua i ho feu bullir mitja hora. Ja teniu la confitura feta i llesta per guardar. Si no la voleu conservar no cal que la bulliu.

INGREDIENTS
la mateixa quantitat de fruita que de sucre.
250 gr. de maduixes
250 gr. de sucre
suc de llimona


dimecres, 16 de març del 2011

CREMA DE BROQUIL I COLIFLOR

Aquesta recepta li vaig veurefa poc al Karlos Arguiñano al seu programa, però jo l'he fet d'una manera diferent, ell feia un pastis i i ho servia amb una crema de pastanaga, jo he fet la versió pure.
Agafes una col-i-flor, li separes els brots i la poses a bullir en aigua amb sal uns 20 minuts, a part fas el mateix amb un bròquil, per que quedi el color mes verd hi he afegit uns pèsols.
Quan les verdures son cuites les tritures amb la batedora ho rectifiques de sal i ja ho pots servir, jo ho he servit en uns bols transparents perquè es vegi la diferència de color ( que es com quedava el pastis original ). Es serveix amb un rajolí d'oli d'oliva verge per sobre.


INGREDIENTS ( 4 PERSONES )
1 col-i-flor mitjana
1 bròquil  mitjà,
sal, oli, julivert


diumenge, 13 de març del 2011

CONILL ROSTIT ( RECEPTA DE L'AVIA )

Aquesta recepta la vaig aprendre de la meva avia materna que era molt bona cuinera. De totes maneres per més que la faci no em queda amb el gust que li quedava a ella, que hi farem!!!.
S'agafa el conill es trosseja  i es salpebra. En una cassola de fang s'hi posen dos cullerades d'oli, dos grans d'all i quan l'oli estigui calent si afegeixen els talls de conill, abaixem el foc hi ho deixem daurar. A mig coure   ho reguem amb una copeta de cognac, o ví ranci. Hi afegim unes sebes tallades a troços i un parell de tomaquets, també tallats.Ho deixem fent xup xup durant una mitja hora.

INGREDIENTS ( 4 PERSONES )
1 conill trossejat.
2 grans d'all.
2 sebes
4 tomaquets
sal, pebre, vi ranci, o cognac.

dijous, 10 de març del 2011

BATUT DE MADUIXA

Ja comença a haver-hi maduixots al mercat, a casa ens agraden molt i les meves filles se'ls mengen de totes maneres, però aquesta temporada els ha donat per fer-se batuts.
Agafes les maduixes, les rentes els treus els tronxos i les poses a la batedora junt amb un bon iogurt, una cullerada de sucre i ho bats tot.

INGREDIENTS ( PER 1 BATUT )
Un bon grapat de maduixes
1 iogurt
1 cullerada de sucre



dimecres, 9 de març del 2011

PASTIS DE VERDURES

Aquesta és una recepta molt gustosa, jo la faig amb les verdures que tinc a casa en cada moment, aquest cop l'he fet amb pastanaga, mongeta, carabassó i bròquil.
S'escalden les verdures per separat, és reserven en un plat amb paper absorvent, per que treguin l'aigua.
A part posem a la batedora 4 ous i 1 pot i mig de crema de llet, ho salpebrem i ho batem.
Tallem les verdures a trossos, llargs.
Agafem un motlle , l'untem amb una mica de mantega i hi anem posant totes les verdures intercalades amb la crema que ens ha sortit amb els ous i la crema de llet.
Ho posem en una safata de forn amb aigua ( bany maria ) i ho coem al forn vigilant que no se'ns cremi uns 40 minuts.
Ho desemmotllem, ho deixem refredar i ho servim amb maionesa.

INGREDIENTS 
1 carabassó
3 pastanagues
100 de mongetes
6 brots de bròquil
4 ous
300 ml de crema de llet
sal i pebre.

TIRAMISÚ FÀCIL

La recepta d'avui és per una de les meves filles, li encanta tant que pel seu aniversari m'el va demanar de pastís.
El tiramisú és un postre italià boníssim. Es fa amb un formatge italià, el mascarpone, uns melindros italians especials, i amb licor amaretto. Jo fa temps vaig descobrir una recepta superfàcil de la Mireia Carbó en el seu llibre La cuina que no amoïa, però jo l'adapto a les coses que tinc a casa, com que no tinc melindros o pa de pessic, normalment hi poso galetes, i com que no tinc amaretto ho substitueixo per cognac o bé com avui per un rajolinet de whisky.
Primer que res és fan unes dues tasses de café ( per 4 persones ), s'hi afegeix el licor i es reserva.
En un bol és munten els rovells dels ous amb el sucre fns que quedin d'un color blanquinós.En un altre bol es munten les clares ( amb un pessic de sal ) a punt de neu.
Remulleu les galetes en el cafè. Col.loqueu-los al fons d'una safata per fer pastissos, o en unes copes individuals, fins a folrar-ne tota la base.
Barregeu el formatge amb la crema dels rovells.Per acabar , introduïu-hi les clares muntades, amb molta cura, fins que quedi homogènia.
Disposeu la crema del mascarpone sobre les galetes, empolvoreu-ho amb cacau en pols i deixeu-lo refredar a la nevera unes hores.
Serviu-ho fred.
No cal que us digui que si teniu una batedora elèctrica o un robot de cuina,els podeu fer servir per muntar les clares i els rovells amb el sucre.
Un cop ho vaig fer amb mató en lloc de mascarpone, el gust no és igual però no és una mala opció si voleu ho podeu probar també.

INGREDIENTS ( 4 PERSONES )
250 gr. de mascarpone ( formatge italià que trobo al mercadona )
3 cullerades de sucre
2 ous
melindros, galetes, pa de pessic, sobaos...
cafè ( dues tasses )
licor
cacau en pols ( pot ser cola-cao, nesquik...)



dilluns, 7 de març del 2011

POLLASTRE AL TAO / POLLO AL TAO / TAO'S CHICKEN

La petxuga de pollastre  no sé mai com cuinar-la és més a casa els pollastres han de tenir només cuixes.Però vaig llegir una recepta en una web de cuina del Quebec (www.recettes.qc.ca)que em va agradar  molt i l'he adoptat.
S'agafen unes petxugues de pollastre, es trocejen a daus s'enfarinen amb farina de blat de moro (maicena ), a part batem un ou amb una mitja cullerada de farina, hi introduïm  els trossos de petxuga i els fregim.
En una paella sofregim ceba hi afegim tres cullerades de vinagre ( blanc ) mitja cullerada de sucre, una culleradeta de gingebre,  quatre cullerades de salsa de soja i dues de ketxup, hi afegim una mica d'aigua i ho deixem fer uns minuts, hi posem les petxugues  i ho remenem ben remenat.
També faig la versió sense arrebossar el pollastre però queda molt millor arrebossada.

INGREDIENTS ( 5 PERSONES )
3 petxugues de pollastre.
1 ou,
1 cullerada de farina
maicena
1 ceba
vinagre, sucre, salsa de soja, gingebre, ketxup.
                                       00000000000000000000000000000000000000000

La pechuga de pollo nunca sé cómo cocinarla, es más en casa los pollos deben tener sólo muslos. Pero leí una receta en una web de cocina de Quebec (www.recettes.qc.ca) que me gustó mucho y la he adoptado.
Coger  unas pechugas de pollo y partirlas a  dados, enharinar con harina de maíz (maizena), aparte batimos un huevo con una media cucharada de harina de trigo, introducimos los trozos de pollo lo mezclamos y los freímos. Lo reservamos.
En una sartén sofreímos cebolla rallada, añadimos tres cucharadas de vinagre (blanco) media cucharada de azúcar, una cucharadita de jengibre, cuatro cucharadas de salsa de soja y dos de ketchup, añadimos un poco de agua y lo dejamos  cocer  durante  unos minutos, ponemos las pechugas y lo mezclamos bien mezclado.
También hago la versión sin rebozar el pollo, pero queda mucho mejor rebozada.

INGREDIENTES (5 PERSONAS)

3 pechugas de pollo.
1 huevo,
1 cucharada de harina
maicena
1 cebolla
vinagre, azúcar, salsa de soja, jengibre, ketchup.

                           000000000000000000000000000000000000000000000000000

I never know how to cook the chicken breasts, because at home it seems that chickens only need to have legs & thights. They love them! But once I found a recipe the cooking website Recetes du Quebec (www.recettes.qc.ca). I really liked a lot and I have adapted it.
First you need to cut the chicken breasts in to dices. Then you dip in batter them with maize flour. In a bowl you beat an egg with half tablespoon of flour. Introduce the chicken breast dices and fry them in a pan with boiling oil.
Now, in another pan, you have to fry the next ingredients:
3 tablespoons of vinegar (white)
1 onion cutted into small pieces
1/2 tablespoon of sugar
1 teaspoon of ginger
4 tablespoons of soy sauce
2 tablespoons of ketchup
Then add 4 tablespoons of water and let it fry a few minutes. Now you can add the chicken breast dices and mix it well. Ready to serve.
You can also do this recipe without dipping in batter the chicken breasts. 

INGREDIENTS (5 PEOPLE)
3 chicken breasts.
1 egg, 1 tablespoon flour
cornstarch
1 onion
vinegar, soy sauce, ginger, ketchup.





divendres, 4 de març del 2011

ESPATLLA DE XAI AL FORN

La carn de xai ens agrada a tots de totes maneres, la més ràpida de fer és a la brasa. Però l'espatlla m'encanta al forn. Aquesta és la recepta més fàcil que tinc per fer-la.
S'agafa l'espatlla , és salpebra i s'unta amb una mica de llard de porc, a part es pelen i es trocejen un parell de sebes i uns tomàquets.
En una safata pel forn és posa la seba i el tomàquet a sobre s'hi posa l'espatlla, s'hi afegeixen  uns grans d'all, un parell de gots d'aigua i un got de vi.  Es posa al forn pre-escalfat a 180º uns 30 minuts, vigilant que no es cremi.
Quan està cuit s'agafa la seba  i el tomàquet amb el suc que han fet l'aigua i el vi i es tritura, quant està triturat ho passeu pel colador xinés a un cassó, ho reduiu al foc i hi afegiu una mica de mantega per  que li doni brillantor a la salsa, ja ho podeu menjar. Per acompanyar sempre faig unes patates al mateix forn però aquest cop he fet unes verdures.

INGREDIENTS ( 2 PERSONES )
1 espatlla de xai marcada 
2 sebes 
3 tomàquets
4 grans d'all.
sal, pebre, llard de porc, 
aigua i vi negre




dijous, 3 de març del 2011

RISSOTO DE BOLETS

El rissoto es una manera italiana de cuinar l'arròs, no tots els arròssos valen per fer-ho, l'arròs llarg i el vaporitzat són dues varietats amb les quals no es pot fer un rissoto, el millor arròs és el de grà rodó.
Es pot fer de moltes formes, amb verdures, amb formatge, amb bolets, jo l'he fet amb un variat de bolets en conserva que tenia per casa. L'elaboració, encara que entretinguda és molt senzilla. Sempre el faig en una cassola de fang amb el cul petit  ( té forma de wok ).
Es  posa unes dues cullerades d'oli, quan està calent s'hi afegeix una seba ratllada fina, es sofregeig i amig sofregir s'hi posen els bolets ( tallats fins), es segueix cuinant a foc lent uns cinc minuts, s'hi afegeix 1/2 vas de vi blanc i es deixa evaporar, quant està si tira l'arròs és remena tot un parell de vegades i s'hi va afegint el líquid ( aigua o brou ) a poc a poc i sense deixar de remenar. El líquid s'hi ha d'anar afegint de mica en mica, quan s'hagi vegut la primera tanda s'en hi posa més així fins que veieu que l'arròs ès cuit. El brou o l'aigua és millor que sigui calent. Quan ja està cuit ho rectifiqueu de sal, i afegiu una mica de mantega i formatge parmesà.

INGREDIENTS ( 2 PERSONES )
250 gr. de bolets en conserva
1 seba de figueres
1 litre d'aigua o brou ( mes o menys )
arròs ( jo com a mesura faig servir tasses de cafè ) dues tasses i mitja.
sal, mantega, parmesà, vi blanc.






dimarts, 1 de març del 2011

MACARRONS AMB VERDURES

La pasta ja sabeu que es pot fer de moltes maneres, a vegades em dona per fer menjar tipus vegetarià i aquests són uns macarrons que s'ho  podrien dir. Estan boníssims. Es bullen els macarrons en força aigua amb sal i un rajolinet d'oli. En una altra cassola es fa un sofregit amb les verdures que tingueu en aquell moment.
Jo l'he fet amb seba, xampinyons, puerro,pebrot verd, pebrot vermell,carabassó i tomaquet.
Quant estigui tot ben sofreg hi barregeu els macarrons i ho espolvoregeu amb parmesano.

INGREDIENTS ( 5 PERSONES )
350 gr.macarrons
1 seba
2 pebrots
150 gr. xampinyons
2 puerros
1 carabassó
4 tomaquets.
oli, sal, parmesano.